Доступність посилання

ТОП новини

«Секунди, і я на підлозі» – чернігівський журналіст зазнав нападу охорони депутата


Журналіст Владислав Савенок
Журналіст Владислав Савенок

«Я дуже сильно лаяв охоронців» – Атрошенко

У Чернігові у понеділок організовують акцію на підтримку об’єктивного розслідування перешкоджання діяльності місцевого журналіста Владислава Савенка. Савенок став жертвою насильства з боку охорони парламентаря від Блоку Порошенка Владислава Атрошенка, який вийшов до другого туру виборів мера Чернігова разом із чільним міським головою. Журналіста викинули з приміщення, де відбувався публічний захід за участю депутата. Не виключено, що Савенку зламали палець правої руки. Атрошенко вибачився перед ним, але Савенок має запитання до ходу розслідування цього нападу правоохоронцями.

Справедливе розслідування перешкоджання журналістській діяльності Владислава Савенка і недопущення подібних випадків у майбутньому. Така мета заявлена організаторами сьогоднішньої акції у Чернігові, запланованої перед міським відділком міліції.

Один із активістів, чернігівський журналіст Андрій Кужель, запевнив, що «ніякої політики не має бути» і він «не підтримує діючого мера Соколова». (Олександр Соколов вийшов до другого туру виборів мера Чернігова разом із депутатом від Блоку Порошенка Владиславом Атрошенком, охоронців якого звинувачують у насильстві проти Владислава Савенка). За словами Андрія Кужеля, «ті бики мають бути покарані. Причому бажано публічно, щоб інші розуміли. Бо завтра на місці Савенка може бути будь-хто з колег, у тому числі і жінки!»

Владислав Савенок розповів Радіо Свобода свою версію подій 7 листопада у будинку Чернігівської обласної філармонії, де відбувався захід за участю депутата і кандидата на мера Владислава Атрошенка. За словами журналіста, він не мав на меті відвідувати цей захід. Проходячи мимо, побачив у філармонії багато людей та зайшов до фойє заради журналістської допитливості.

Спочатку ніхто перешкод не чинив. Савенок поцікавився, що відбувається? Йому коротко відповіли «збори». Зрештою журналістові стало нецікаво і він вирішив залишити будинок. Піти через вхід, яким зайшов – центральний – охоронці не дозволили і скерували на бічний. Савенок погодився, але біля виходу вирішив зробити знімок фотоапаратом, який тримав при собі. І на це відреагував охоронець.

«Підскочив охоронець. Виштовхнув мене до чорного входу. Я сказав: «Я журналіст, не чіпайте мене руками». Після цього він крикнув: «Охорона!» Минуло кілька секунд (я навіть не зрозумів, звідки вони взялися) мене поклали на підлогу», – розповів журналіст.

Зрештою, продовжує розповідь Владислав Савенок, йому повернули фотоапарат і окуляри. Але біль у руці змусив звернутися до лікарів. Спершу вони констатували перелом, потім висловили сумнів у цьому. Прояснити становище має призначена на сьогодні судмедекспертиза.

«Я не скажу, що в мене великі проблеми з рукою. Тобто, два місяці тому я якраз зламав фалангу останнього пальця правої руки – мізинця. І його пошкодили під час цього інциденту», – сказав журналіст.

Владислав Атрошенко наголосив Радіо Свобода, що він вибачився перед Владиславом Савенком. А на запитання, чи вживатиме заходів щодо своїх охоронців, які дозволили собі такі дії, Атрошенко відповів, що охоронці, причетні до інциденту, відсторонені від виконання своїх обов’язків. І тепер – слово «за міліцією, яка має дослідити – хто правий, а хто винуватий?»

«Безумовно, я лаяв охоронців. Навіть дуже сильно лаяв. Я пояснював охоронцям, що журналіст завжди буде правий. В охоронців були пояснення, яким я особисто не вірю, – за їхніми словами, спровокував це сам Савенок», – зазначив парламентар.

Владислав Савенок підтвердив Радіо Свобода, що Атрошенко вибачився перед ним і сказав, що має претензії до правоохоронців, які після переговорів із бодігардами депутата відмовилися проводити процедуру упізнання нападників.

«У суспільстві існує недовіра до журналістів»

Говорячи про безпеку професійної діяльності журналістів України загалом виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк стверджувала, що після втечі Віктора Януковича основну загрозу становлять тепер не чиновники і не правоохоронці.

Зараз у суспільстві існує недовіра до журналістів. І, відповідно, це впливає на ставленя до людей, які мають цю професію
Оксана Романюк

«Зараз основними агресорами щодо журналістів є пересічні громадяни-приватні особи. Зараз у суспільстві просто існує недовіра до журналістів. І, відповідно, це впливає на ставленя до людей, які мають цю професію», – констатувала Оксана Романюк.

У першому турі виборів мера Чернігова чинний міський голова Олександр Соколов набрав 33% голосів, а Владислав Атрошенко – 23%. Другий тур призначений на наступну неділю – 15 листопада. У попередньому скликанні Верховної Ради Владислав Атрошенко, відповідно до даних сайту парламенту, голосував 16 січня минулого року за закони, які опоненти Януковича вважали диктаторськими. Потім Атрошенко надіслав керівництву парламенту заяву із проханням вважати, що він не голосував.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG